Odstranitev kožnih sprememb

Na koži so lahko prisotne različne kožne spremembe: pigmentna znamenja, starostne spremembe kože (hiper- ali hipopigmentacije), brazgotine, zamašene lojnice, kožni izrastki (fibromi) itd. Nekatere zdravimo z laserji, abrazijo kože ali kemičnimi pilingi, druge pa je potrebno odstraniti kirurško.

Pred odstranitvijo svetujemo pregled pri dermatologu, ki kožno spremembo oceni kot benigno ali potencialno nevarno. V dvomljivih primerih je smiselno kožno spremembo po odstranitvi poslati tudi na histološki pregled, kjer patolog pod mikroskopom oceni dokončno naravo kožne spremembe.

Kako poteka postopek?

Odstranitev poteka v lokalni anesteziji. Za poseg ni treba, da ste tešči. V okolico spremembe se vbrizga lokalni anestetik, tako da je celotna odstranitev neboleča. Po odstranitvi se koža zašije. Celoten poseg traja približno 15 minut.

Po posegu

Po posegu se lahko odpeljete domov sami. Lokalni anestetik ima učinek do 1,5 ure po posegu, nato se lahko pojavi blažja bolečina operiranega področja. Priporočljivo je, da vzamete analgetik.

Drugi ali tretji dan je potrebno napraviti prevez pri osebnem zdravniku, ki oceni, ali se rana lepo celi. V kolikor bi v okolici rane prišlo do rdečine ali drugih znakov vnetja, vam lahko osebni zdravnik predpiše lokalni ali sistemski antibiotik.

Pri posegu se večinoma uporabljajo resorbilni šivi, ki jih ni potrebno odstraniti. Včasih pa se uporabljajo šivi, ki jih je potrebno odstraniti. Odstranitev lahko opravi vaš zdravnik 5., 7., 10. ali 14. dan po posegu(odvisno od področja telesa, kjer je bila sprememba odstranjena in glede na navodila kirurga).

Po odstranitvi šivov lahko pričnete z masiranjem brazgotine z mastno kremo, da bo brazgotina čim manj opazna. Po želji lahko na mesto brazgotine nanesete tudi »steri stripe« (obliži za rane) za manjši razteg brazgotine.

Po dveh tednih lahko ponovno opravljate vse športnim aktivnostim, do takrat pa je priporočljiva relativna omejitev, da se brazgotina zaradi stresa ne poveča in razleze.

Stranski učinki in možni zapleti

Če ste na lokalni anestetik alergični, se lahko ob vbrizganju pojavijo stranski učinki (npr. rdečica ali srbečica. Zdravnika pred posegom opozorite na vaše alergije in zdravila, ki jih jemljete. Zdravila, ki redčijo kri, namreč povečajo možnosti krvavitve ob in po posegu. O ukinitvi zdravil ali nadomestnem zdravljenju se pogovorite s kirurgom ali osebnim zdravnikom. Načeloma se priporoča, da zdravila, ki redčijo kri, ne jemljete vsaj en teden pred posegom. Prav tako ne uživajte hranil, ki bi lahko zmanjšala strjevanje krvi (npr. česen).

Po posegu lahko pride do zapletov, ki so poznani pri vseh kirurških posegih, tj. krvavitev, hematom (modrica), okužba rane, razprtje (dehiscenca) rane itd.

Na mestu kirurške odstranitve na koži vedno ostane brazgotina. Kirurg z različnimi tehnikami šivanja in posebnimi materiali skuša slednjo narediti čim manj opazno. Kljub temu je izgled brazgotine v večini primerov odvisen od kakovosti celjenja vašega telesa. Za čim lepši izgled pooperativne brazgotine se priporoča uporaba razbremenilnih obližev (»steri strip«), masiranje brazgotine s protibrazgotinskimi kremami ali uporaba silikonskih obližev.

pred-odpravo-izrastka

Pred odstranitvijo izrastka.

po-odpravi-izrastka

Dva meseca po odstranitvi izrastka z radiofrekvenco.

pred-odstranitvijo-koznega-izrastka

Pred ostranitvijo kožnega izrastka.

po-odstranitvi-koznega-izrastka

Po odstranitvi kožnega izrastka.

 

 

 

 

 

 

 

 

               

Pred in po odstranitvi kožnega izrastka s pomočjo laserja.

Bi želeli posvet z našimi strokovnjaki?

Naročite se na posvet