Kemični piling kože

Kemični piling (peel, ang. luščenje) je postopek v estetski dermatologiji, ki je namenjen izboljšanju videza kože. Pri postopku na kožo nanesemo raztopino kisline določene jakosti in vrste, ki povzroči nadzorovano poškodbo, saj se zunanji, poškodovani sloj kože odlušči in odstranijo se odmrle celice. Spodnji sloj »nove« kože je gladek, boljše teksture in izenačene pigmentacije. Koži tako povrnemo gladkost, zdrav lesk in mladosten videz.

Pri vsaki poškodbi kože, tako tudi po kemičnem pilingu,  se sprožijo kompleksni procesi celjenja kože, preoblikovanja in novotvorbe kolagenskih molekul, elastina ter obnavljanja strukture kože, kar vpliva na izboljšanje površine kože, gub, izrastkov, brazgotin, lis in aken.

Kemični pilingi se razlikujejo glede na uporabljeno kislino, ki jo nanesemo na kožo. V Estetiki Medartis uporabljamo dva različna kislinska pilinga, TCA in AHA piling, ki se med seboj razlikujeta po glavni učinkovini – kislini, ki jo uporabimo, s tem pa tudi po globini delovanja, okrevanju in pričakovanem učinku.

KEMIČNI PILING Z AHA KISLINAMI

V Estetiki Medart uporabljamo naravne AHA ali Alfa hidroksi kisline, ki jih najdemo v sadju in nekaterih drugih živilih. Kisline so srednje do visoke koncentracije in jih ni mogoče kupiti v prosti prodaji. Prav zato je nujno, da poseg izvaja zdravstveno osebje, nanos pa se opravi večkrat v razmiku nekaj tednov.

 

Uporaba kemičnega pilinga s sadnimi kislinami

Kemični piling je namenjen odstranjevanju naslednjih nepravilnosti, ki jih običajno opažamo v področju obraza, vratu, dekolteja in hrbtišča rok:

 • pigmentne nepravilnosti (npr. starostne pege, sončne pege …),
 • suha in hrapava koža,
 • akne,
 • manjše brazgotine,
 • drobne gube,
 • kožne nepravilnosti, ki nastanejo zaradi mastne kože in razširjenih por.

Primeren je za moške in ženske vseh starosti.

 

Kakšen je poseg?

Pred pilingom z AHA kislino na kožo običajno nanesemo enega od ojačevalcev pilinga  (booster), ki še dodatno obogatijo učinek pilinga. Lahko imajo antioksidativni, razmastitveni ali belilni učinek, za katerega se odločimo glede na lastnosti kože, na kateri piling izvajamo.

Po ustrezni pripravi kože na predel, ki ga bomo tretirali, nanesemo AHA kislino primerne koncentracije in pustimo da deluje. Ko ocenimo, da je dosežen primeren učinek, kislino nevtraliziramo in tako ustavimo njeno delovanje. Ob koncu postopka na kožo nanesemo antibiotično mazilo. Kemični piling se opravi v ambulanti, celoten postopek traja približno 30 minut.

Med samim delovanjem kisline boste na koži občutili pekoč občutek blage do zmerne jakosti. V kolikor je pekoča bolečina preveč intenzivna, morate na to opozoriti izvajalca pilinga, ki bo le-tega z nevtralizacijo kisline takoj prekinil, da ne bi prišlo do opeklinske poškodbe kože.

 

Reakcije in izgled kože

Če piling izvajamo s katero od drugih kislin večjih jakosti in globine delovanja, koža po posegu pordi, oteče in se lušči, omenjene posledice pilinga pa običajno izzvenijo šele v 1 do 2 tednih, kar je za marsikoga zelo moteče. V današnjem tempu življenja le malokdo lahko okrevanju po takšnem pilingu nameni potreben čas. Pri uporabi AHA kisline ni motečega luščenja in rdečice, že naslednji dan se lahko vrnemo k vsakdanjim življenjskim opravilom.

V primeru težav vam priskočimo na pomoč, zato nam sporočite, če bi zaznali kakšne neželene učinke.

KEMIČNI PILING S TCA
(TRIKLOROCETNO KISLINO)

TCA kemični piling prodre globlje od sadnih AHA kislin, pri čemer sta globina in stopnja kontrolirani in vnaprej določeni glede na potrebe kože. Moč delovanja je odvisna od uporabljene koncentracije kisline, ki se prilagodi doseganju želenega rezultata. TCA piling uvrščamo med srednje globoke pilinge.

 

Uporaba TCA kemičnega pilinga

TCA kislino najpogosteje uporabimo pri spodnjih težavah, ki so bolj izražene in pri njih piling s sadnimi AHA kislinami ne bi bil tako učinkovit:

 • srednje globoke in površinske gube,
 • pigmentne nepravilnosti,
 • starostne pege,
 • podočnjaki,
 • brazgotine aken.

Koncentracija TCA v kemičnem pilingu določa globino delovanja in lahko variira od 15 do 50 %. Večja kot je koncentracija, bolj globoko kislina prodre, večji učinek ima, hkrati pa je tudi okrevanje daljše.

 

Kako poteka poseg?

Srednje globoki pilingi se izvajajo v ambulanti pod nadzorom usposobljenega strokovnjaka in trajajo med 15 in 60 min. TCA kislino se nanese na vnaprej določene predele, kar povzroči pekoč občutek, ki traja približno 2 do 10 min. Pred posegom se glede na jakost kisline na vašo željo lahko uporabi protibolečinske tablete  Če se vam zdi bolečina kljub temu preveč intenzivna, na to opozorite izvajalca pilinga, ki bo prekinil poseg.

Ko dosežemo primeren učinek, kislino nevtraliziramo in tako ustavimo njeno delovanje. Ob koncu postopka na kožo nanesemo antibiotično mazilo.

 

Reakcije in videz kože

Srednje globoki kemični pilingi, med katere uvrščamo TCA, na koži sprožijo reakcijo, ki je sestavni del zdravljenja. Prve dni po izvajanju kemičnega pilinga se namreč vrhnji, poškodovan sloj kože lušči. Običajno pacienti ne občutijo bolečine, v primeru, da se pojavi, pa jo je mogoče obvladovati s protibolečinskimi sredstvi.

Vsakodnevne aktivnosti lahko opravljate takoj po posegu, vendar rdečica ponavadi popolnoma izgine v približno tednu dni. Prav zato se številni pacienti odločijo, da se prvi teden izogibajo pojavljanju v javnosti.

Po posegu je ključnega pomena, da sledite navodilom, ki vam jih posreduje strokovnjak, ki vas bo opozoril, na kaj morate biti pozorni, čemu se morate izogibate in vam svetoval o morebitni uporabi učinkovin ali izvajanjem dejavnosti za hitro okrevanje.

V primeru kakršnih koli težav vam priskočimo na pomoč in vam tudi po posegu ostajamo na voljo za posvet.

 

Kako izbrati pravi kemični piling?

Izbira je odvisna od značilnosti vaše kože, poškodb in želenega rezultata, o čemer se posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo svetoval poseg, s katerim boste dosegli optimalni učinek. Naročite se na pregled >>

 

Pazite na zaščito pred soncem

Kemični piling (z AHA ali TCA) sproži intenzivnejše obnavljanje kože, zaradi česar je le-ta bolj občutljiva za škodljive UVA in UVB žarke. Zato je nujno, da se ob izpostavitvi soncu ustrezno zaščitite, za obraz naj bo to krema z zaščitnim faktorjem 50, za roke in dekolte pa vsaj 30.

Bi želeli posvet z našimi strokovnjaki?

Naročite se na posvet