Hialuronska kislina

Hialuronska kislina – zanimiva dejstva o tem izjemnem produktu za gladko kožo

Če se na vašem obrazu pojavljajo gube in druge nepravilnosti ter ste že iskali rešitve za svojo težavo, ste gotovo zasledili pojem hialuronska kislina. Z vbrizgavanjem dermalnih polnil s hialuronsko kislino vaši koži lahko pomagamo povrniti mladostni videz.

Hialuronska kislina je snov, ki se v človeškem telesu pojavlja naravno. Veliko jo je v sklepni in očesni tekočini, med drugim pa se pojavlja tudi v stenah krvnih žil, popkovini in hrustancu. Največ hialuronske kisline, kar 50 odstotkov njene celotne koncentracije v telesu, se nahaja v koži.

Oseba s povprečno težo, približno 70 kilogramov, ima v svojem telesu okrog 15 gramov hialuronske kisline. Od tega se tretjina vsakodnevno razgradi in ponovno sintetizira.

Hialuronsko kislino so nekdaj pridobivali iz petelinjih grebenov, v katerih je koncentracija te kisline zelo visoka, danes pa jo večinoma proizvajajo v laboratorijih.

Navlaži in učvrsti vašo kožo

Ko se staramo, naša koža izgublja sposobnost zadrževanja tekočine, zato se hitreje izsuši, s tem pa se poveča možnost nastanka gubic. Hialuronska kislina koži povrne vlago in jo s tem naredi bolj gladko in bolj napeto. Za gladkost kože skrbi kolagen, ki ga v glavnem sestavlja voda, zato je ta tako pomembna za mladosten videz. Hialuronska kislina je humektant, kar pomeni, da ena molekula hialuronske kisline lahko v sebi zadrži vodo, težko do tisočkrat toliko, kot je sama.

Ko je koža dovolj hidrirana, je na videz mlajša, saj je nekoliko manj povešena, bolj enakomernega videza in bolj čvrsta.

Hialuronsko kislino se pogosto uporablja v estetskih posegih, kjer je cilj bolj gladka in napeta koža. Kirurg v ambulantnem posegu v usnjico (dermis), najdebelejšo plast kože, ki se nahaja pod povrhnjico (epidermis), vbrizga dermalno polnilo oziroma filler. Stranke običajno po svoje prve hialuronske injekcije pridejo okoli tridesetega leta starosti. Majhne količine hialuronske kisline se vbrizga na mesta, kjer želimo popraviti drobne nepravilnosti. Poseg običajno ni dolgotrajen, saj vzame približno trideset minut.

S hialuronsko kislino tako lahko poskrbimo za zmanjšanje videza številnih gub na obrazu. Gube, ki najbolj mučijo večino naših strank in ki jih lahko z vbrizganjem hialuronske kisline odpravimo, so:

Marionetne gube: Kot pri marionetah, po katerih sta dobili ime, marionetni gubi potekata od ustnih kotičkov proti bradi.

Nazolabialne gube: Prav tako dve gubi, ki povezujeta zunanjo stran nosnic z ustnima kotičkoma.

Glabelarne gube: Te se najpogosteje pojavljajo pri ljudeh, ki se veliko mrščijo. Gre za navpične gube, ki se pojavijo med obrvmi.

Z dermalnimi polnili s hialuronsko kislino, je mogoče učinkovito zgladiti tudi vodoravne gube na čelu, gube na licih, navpične gubice, ki se pojavijo okrog ust in tako imenovane »račje tačke« oziroma gubice v zunanjem kotičku očesa.

Drugi učinki hialuronske kisline na kožo na obrazu

Hialuronska kislina pa ni namenjena le hidraciji obraza in zmanjšanju videza gub. Z injiciranjem dermalnih filerjev lahko tudi rahlo preoblikujemo obraz in s tem dosežemo pravilnejše proporce. Tako lahko na primer podaljšamo brado, dvignemo obrvi, zožamo nos. S pomočjo filerjev pa lahko tudi zmanjšamo podočnjake, zapolnimo že nekoliko upadla lica, povečamo ustnice in popravimo njihovo obliko, če z njo nismo zadovoljni ter dvignemo ustne kotičke in se tako znebimo žalostnega videza.

Korekcijski posegi s hialuronsko kislino so začasni, saj filerje telo sčasoma absorbira, zato jih moramo na vsake toliko časa obnoviti. Običajno z enim tretmajem, lahko kožo zgladimo od 18 do 24 mesecev. Če vam vaš videz po tretmaju ni všeč, vam ni treba čakati, da bo učinek popustil – lahko ga izničimo z encimom, ki razgrajuje odvečno hialuronsko kislino.

Čeprav so se produkti s hialuronsko kislino sprva uporabljali samo kot polnilo, so kasneje ugotovili, da kislina spodbuja tudi proizvodnjo kolagena, ki skrbi za čvrstost in elastičnost kože. A ta reakcija se zgodi samo tedaj, ko hialuronsko kislino vbrizgamo pod kožo – če jo kot sestavino različnih krem nanašamo na povrhnjico kože, tega učinka ne bo imela.

S hialurinsko kislino lahko zdravimo tudi bolečine v sklepih

Hialuronska kislina je, kot že omenjeno, telesu lastna in med drugim predstavlja pomembno sestavino hrustanca oziroma hrustančne medceličnine, prav tako pa se nahaja v sklepni tekočini. Pomanjkanje hialuronske kisline v sklepu je posledica njegove obrabe, ta pa je lahko posledica preobremenjevanja sklepov ali genetike. Zdravniki za zdravljenje obrabe sklepov običajno predpisujejo predvsem zmanjšanje aktivnosti, nesteroidne antirevmatike in injekcije kortikosteroidnih preparatov. Medtem ko klasično zdravljenje obrabljenosti sklepov in s tem povezane bolečine lajša le simptome, torej bolečino, lahko z injekcijami hialurinske kisline zdravnik nadomesti njeno pomanjkanje v sklepu. Bistra, viskozna tekočina zapolni obrabljeni hrustanec in s tem prepreči, da bi njegova obraba prehitro napredovala. Hialuronska kislina prav tako izboljša elastičnost sklepne tekočine, ki varuje hrustanec, poleg tega pa deluje protivnetno.

Stranski učinki se pri vbrizgavanju hialuronske kisline v sklep pojavijo le poredko, ko pa se, pa so po navadi prisotne v obliki blage bolečine, rdečice in otekanja sklepa, v katero smo jo vbrizgali.

Hialuronsko kislino je v primeru, da z njo zdravimo težave s sklepi, mogoče jemati tudi oralno.

Prej in potem

Hialuronska-kislina_usta

Hialuronska-kislina_usta_2

Bi želeli posvet z našimi strokovnjaki?

Naročite se na posvet