BLEFAROPLASTIKA (ZGORNJA) – KOREKCIJA ZGORNJIH VEK

KOREKCIJA ZGORNJIH VEK (ZGORNJA BLEFAROPLASTIKA)

Pravijo, da so oči ogledalo duše… Z enim samim tako imenovanim majhnim kirurškim posegom se lahko poslovite od povešenih vek in utrujenega videza. Naj bo tudi vaš pogled na svet ponovno iskriv in spočit…preprosto lepši.

Zgornja blefaroplastika ali korekcija zgornjih očesnih vek je kirurški poseg, s katerim vašim očem in posledično celotnemu obrazu, povrnemo mladosten in svež ter spočit videz. Blefaroplastika je poseg, s katerim odstranimo odvečna tkiva očesne veke, ki pogosto povzročajo, da naše oči delujejo utrujeno, povzročajo občutek težkih oči ali celo vplivajo na vaše vidno polje. Staranje je sicer naravni proces, ki vpliva tudi na povešanje kože in podkožnih tkiv ter mišic našega obraza, oči. V kolikor vas motijo povešene veke, utrujen in žalosten videz, ki je posledica povešene kože vek ali odvečnih maščobnih mešičkov ste kandidat/ka za korekcijo zgornjih vek.

Poseg ne zahteva dolgotrajnejšega okrevanja, saj se običajno na delo lahko vrnete v roku 7-10 dni, z njim pa dosežemo rezultate, ki trajajo. Korekcija zgornjih vek (zgornja blefaroplastika) je kirurški poseg, s katerim izboljšamo izgled zgornjih vek.

Področje oči po posegu izgleda pomlajeno, predvsem pa je cilj posega doseči bolj svež in spočit videz. Z zgornjo blefaroplastiko lahko odpravimo:

 • ohlapno in povešeno kožo, ki povzroča nastanek gub ali spreminja naravno obliko zgornje veke ter včasih vpliva tudi na samo funkcionalnost oziroma slabši pogled,
 • maščobno tkivo, zaradi katerega zgornje veke izgledajo otekle, oči pa utrujene.


Za koga je blefaroplastika primerena?

Za poseg zgornje blefaroplastike se lahko odločite iz estetskih ali funkcionalnih razlogov, velikokrat pa gre za kombinacijo obojega. Poseg blefaroplastika je za vas primeren v kolikor opažate, da vaš pogled zaradi povešenih vek deluje utrujen, če odvečna koža zakriva obliko zgornje veke, zaradi česar delujete postarano ali pa vam povešene veke celo zastirajo vidno polje.

TRAJANJE POSEGA: 60-90 minut
ČAS OKREVANJA: 7-10 dni
ODSTRANITEV ŠIVOV: 5-7 dni
ODSOTNOST Z DELA: 7-10 dni
ANESTEZIJA: lokalna
HOSPITALIZACIJA: do 2h po posegu


Najprimernejši kandidati za poseg so:

 • zdrave osebe brez življenjsko ogrožujoče bolezni ali zdravstvenega stanja, ki bi lahko negativno vplivalo na celjenje,
 • nekadilci
 • osebe brez resnejših očesnih bolezni.


V primeru, da imate katero izmed spodaj naštetih bolezni, morate pred posegom zdravnika nanjo opozoriti:

 • očesne bolezni, kot je recimo glavkom, sindrom suhega očesa ali odstop mrežnice,
 • bolezni ščitnice (Gravesova bolezen in hipertiroidizem ali hipotiroidizem),
 • kardiovaskularne bolezni (visok pritisk ali ostale cirkulatorne motnje),
 • sladkorna bolezen.


Rezultat blefaroplastike so bolj odprte oči, kar naš pogled in obraz naredi bistveno bolj svež, pomlajen in spočit. Poseg zgornje blefaroplastike lahko kasneje kombiniramo tudi z apliciranjem botulin toksina, s čimer omilimo in upočasnimo nastajanje drobnih gubic okoli oči – smejalnih gubic in tako imenovanih račjih tačk, ki nastajajo predvsem na zunanjem delu oči.

Potek operacije

 1. korak: naris

  Naris je ključni del posega in ga opravimo pred operacijo pri sedečem pacientu. Le tako lahko namreč najbolj natančno ocenimo in označimo presežek kože za optimalno korekcijo, hkrati pa se izognemo komplikacijam pretirane ali nezadostno odstranjene kože vek/e.

 2. korak: anestezija

  Poseg opravimo ambulantno, v lokalni anesteziji. Za vsako veko je predvidenih nekaj (3-5) podkožnih vbodov z izredno tanko iglico.

 3. korak: poseg

  Rez poteka tako, da je brazgotina skrita med naravnimi strukturami očesa. V primeru povešene zgornje veke, rez poteka v naravno prisotni gubi zgornje veke. Po začetnem rezu, ki je zaradi predhodno apliciranega anestetika povsem neboleč, se odstrani odvečna koža, po potrebi tudi traček orbikularne mišice in v primeru oteklih vek maščevje.

 4. korak: šivi

  Reze običajno zapremo s šivi, ki jih nato odstranimo 5. dan po operaciji.

 5. korak: okrevanje po posegu

  Poseg blefaroplastika traja 60-90 minut. Po operaciji v ambulanti prejmete hladne obkladke, namenjene preprečevanju nastanka otekline, pa tudi večjih podplutb. V primeru primernega stanja in izgleda operiranega področja vas bomo po enournem nadzoru z ustreznimi navodili in recepti za potrebna zdravila, v spremstvu odpustili domov.


Okrevanje

Ko je blefaroplastika zaključena, se v prvih dneh po posegu priporoča spanje z dvignjenim vzglavjem, s čimer preprečimo prekomerno otekanje ter redno hlajenje področja na način kot ga priporoči zdravnik. Odsvetuje se gledanje televizije in elektronskih naprav ter svetuje aktiven počitek, s čimer pripomoremo k hitrejšemu okrevanju in celjenju ran. Ker je koža na vekah precej tanka in ker je obraz na splošno dobro prekrvavljen, se rane, ki nastanejo ob posegu, hitro celijo.

Predvideno okrevanje po tovrstni operaciji je 7-10 dni in v tem času za optimalno okrevanje svetujemo bolniški stalež. Začetno celjenje vedno vključuje otekanje, podplutbe, draženje in suhe oči. Tovrstne težave lahko olajšamo z ustreznimi zdravili, hladnimi obkladki in mazili. Možna je tudi pekoča bolečina oziroma dražeč občutek v področju rane.

Ob odpustu boste prejeli vsa potrebna navodila za nego po posegu imenovanem blefaroplastika, katera zdravila jemati ali nanašati lokalno, da bi pospešili celjenje ter zmanjšali možnost infekcije. Povedali vam bomo, na kaj morate biti posebej pozorni pri rani in vašemu splošnemu počutju po posegu ter kdaj se morate zglasiti na odstranitvi šivov in kontroli pri kirurgu. V primeru, da ste uporabnik/uporabnica kontaktnih leč, boste z njihovim nošenjem lahko nadaljevali približno 2 tedna po posegu.

Rezultati

Tako kirurgija kot medicina nista povsem predvidljivi znanstveni vedi. Tudi v kolikor pričakujemo dobre rezultate, nikoli ne moremo z gotovostjo trditi, da bo vse potekalo brez težav. Pozorni morate biti na to, da natančno upoštevate zdravnikova navodila, saj je to lahko ključnega pomena za uspešen poseg in okrevanje ter s tem vaš končni rezultat.

Ko bo poseg blefaroplastika zaključen, se bodo rezultati pokazali postopoma. Z izginjanjem otekline in podplutb se bodo pokazale gladke, bolje definirane veke ter bolj odprt pogled in opazno pomlajen videz. Čeprav je večina rezultata vidnega že po nekaj tednih, pa je za končni rezultat posega blefaroplastika potrebno počakati nekaj mesecev. Brazgotine dokončno dozorijo v roku enega leta. Sprva bodo brazgotine morda nekoliko bolj vidne, saj bodo rožnate ali celo pordele barve, nato bodo v prihodnjih mesecih pričele bledeti. V večini so brazgotine skrite v očesni gubi in so zlasti ob odprtih očeh, praktično nevidne, viden bo le kratek del brazgotine, ki sega izven zunanjega očesnega kota, vendar bo tega zelo lahko prikriti s korektorjem.

Korekcija vek (zgornja blefaroplastika) sicer trajno izboljša videz zgornjih vek, vseeno pa se bo proces staranja nadaljeval. Dobra in ustrezna zaščita pred škodljivimi sončnimi žarki bo pripomogla k vzdrževanju doseženega rezultata.

Pomembna dejstva o varnosti in tveganjih pri korekciji vek, ki ji pravimo tudi zgornja blefaroplastika. Vsak poseg s seboj prinaša tudi določena tveganja. Odločitev za korekcijo vek je osebna in morali se boste odločiti ali pričakovani rezultati takšnega posega izpolnjujejo vaše želje in v kolikor so morebitna tveganja ter potencialne komplikacije sprejemljivi za vas. Specialist plastične, estetske in rekonstrukcijske kirurgije vam bo natančno razložil tveganja povezana s posegom. Pred posegom boste podpisali privolitvene obrazce, da soglašate s posegom in se zavedate morebitnih tveganj ter komplikacij.
Morebitna tveganja so:

 • krvavitev (podplutba);
 • oteklina;
 • slabše celjenje rane;
 • okužba;
 • neugodno brazgotinjenje;
 • začasno zamegljen ali moten pogled;
 • suhe oči (običajno prehodno);
 • težave z zapiranjem oči;
 • zmanjšano sledenje veke pri premikanju zrkel, ki je običajno začasno;
 • navzven izvihana veka (ektropij);
 • slabša občutljivost kože zgornje veke;
 • tveganja povezana z anestezijo;
 • rožnato zabarvanje kože;
 • možnost ponovnega korektivnega posega (revizije),
 • izguba vida.

Cena: 1.400 € (cena velja za obe veki). Z NLB Visa/Mastercard ali Diners kartico je možno tudi plačilo na obroke.

Cena vključuje:

 • predhodni posvet z zdravnikom specialistom (cena posveta znaša 50 € in se naknadno odšteje od posveta)
 • operativni poseg v lokalni anesteziji
 • odvzem šivov in pooperativni pregled
 • kontrola po 1 mesecu
 • vsa potrebna zdravila ter pripomočki za pooperativno nego


Naročite se na posvet z zdravnikom specialistom, kjer bomo z veseljem podali vse informacije o operativnem posegu ter ponudili odgovore na vsa vaša vprašanja in se pogovorili tudi o morebitnih dilemah ter alternativnih možnostih. Poseg zgornja blefaroplastika se lahko kombinira tudi z drugimi posegi, ki jih opravljamo v Estetiki Med-Art, in sicer z dvigom vek ali aplikacijo botulin toksina, dermalnimi polnili ter ostalimi minimalno invazivnimi posegi.

Posegi v lokalni anesteziji, med katere spada tudi korekcija zgornjih vek, se izvajajo na naši lokaciji v centru mesta – Cesta 27. aprila 26.