Lasersko odstranjevanje krčnih žil

Kronična bolezen ven (KBV) je napredujoča bolezen, njenih vzrokov pa natančno ne poznamo. Prizadene velik del populacije v zahodnem delu sveta in ker ne poznamo natančnega vzroka, tudi ne poznamo učinkovitega vzročnega zdravljenja. Obstajajo pa številne možnosti preprečevanja napredovanja bolezni in lajšanja težav, med katerimi je izjemno učinkovita metoda odstranjevanje krčnih žil s pomočjo različnih žilnih laserjev.

Kaj je kronična bolezen ven?

Vene so žile, ki vračajo kri iz organov in okončin proti srcu. Če pride do dalj časa trajajočega in ponavljajočega se zastoja v odtoku krvi iz spodnjih okončin, se pojavijo simptomi in znaki KBV. Sprva bolezen opazimo kot oteklino v predelu gležnja, ki ni pretirano boleča, bolj moteč je občutek težkih, tudi nemirnih nog. Zelo pogost prvi znak je pojav modrih venskih pletežev na notranji strani gležnjev. Razširjene, vijugavo potekajoče vene – varice se lahko pojavijo tudi na drugih delih goleni, stopalu in stegnih. Nekateri bolniki opažajo krče na področju varic na golenih in stegnih v nočnem času, zato varice imenujemo tudi krčne žile. Med ljudmi se najprepoznavnejši znak KVB – varice pojavljajo enako pogosto pri obeh spolih, opažamo pa večje pojavljanje drobnih žilic – telangiektazij in varic z višanjem starosti. Višje rasti, kot je oseba, višji ima pritisk v venah na nivoju gležnjev v stoječem položaju, s tem se poveča tudi možnost nastanka varic. Pomemben vpliv imajo tudi večkratne nosečnosti, sedeč način dela in gibalno neaktiven način življenja, pa tudi dednost.

Čas za obisk pri zdravniku

Kronična bolezen ven ima več stopenj. Najpogosteje se začne z estetsko motečimi drobnimi rdečimi žilicami, kasneje z večjimi modrordečimi ali razširjenimi modrimi venami, varicami. Ko se pojavi oteklina na nivoju gležnjev po naporu, v večernem času, ki jo spremljajo občutek težkih, nemirnih nog in nočni krči, je čas, da opravite prvi pregled pri zdravniku – dermatologu ali žilnem kirurgu.

Sodobni pristopi k zdravljenju kronične bolezni ven z žilnimi laserji

Estetsko moteče telangiektazije in metličaste varice lahko odstranimo z žilnimi laserji, ko se zaradi svetlobe oziroma toplote vena razgradi in postopoma odstrani preko limfnega obtoka.

Kako poteka poseg?

Na predhodno očiščeno kožo nanesemo hladilni gel, nato pa drobno žilico z laserskim nastavkom. Pri tem žilica bodisi trenutno izgine ali pa spremeni barvo iz rdeče v temneje rdečo, modro obarvana metličasta varica pa spremeni barvo v rdečo. Na končni učinek je treba počakati od nekaj tednov do mesecev, saj v tem času poteka razgradnja z laserjem obdelanih žilic. Za doseganje najboljšega učinka je ponavadi treba narediti okoli tri ponovitve z žilnim laserjem.

Koliko časa so vidni učinki?

Posamična krčna žila ali telangiektazija se po izvedeni terapiji z žilnim laserjem zmeraj popolnoma odstrani. Do ponovitve pride zaradi pojava novih krčnih žil, kar je odvisno od stopnje kronične bolezni ven. V idealnem primeru je lahko učinek dolgotrajen, v nasprotnem pa se posegi ponavljajo v določenih časovnih obdobjih.

Stranski učinki

S postopkom povezani pričakovani pojavi so bolečina pri posegu, ki je kratkotrajna in zbadajoča, rdečina kože v okolici kapilar in metličastih varic ter hrapava koža nad žilicami. Izjemno redko pride do pojava majhnih mehurčkov, ki se zacelijo s krasto.

V primeru kakršnih koli težav vam priskočimo na pomoč in tudi po posegu ostajamo na voljo za posvet.

Kdaj odsvetujemo tretma?

Pri bolnikih, ki so primerni kandidati za kirurško odstranitev ven in imajo napredovalo boleznijo ven, kjer je prisotna insuficienca vtočišč med povrhnjim in globokim venskim sistemom. Pri slednjih tudi po operativnem posegu ostanejo vidne žilice, ki jih nato lahko uspešno odstranimo z žilnim laserjem.

Odstranjevanje se ne izvaja tudi na od sonca porjaveli koži.

Bi želeli posvet z našimi strokovnjaki?

Naročite se na posvet