Injekcijska lipoliza

Injekcijska lipoliza

Le redki med nami imajo srečo, da je njihovo telo popolnoma skladno in da so s svojim videzom v celoti zadovoljni. Skoraj pri vsakomur se najde vsaj manjše področje nakopičene maščobe, na katerega se še s tako disciplinirano telesno dejavnostjo ali strogo dieto ne da vplivati. Lahko da ste tudi vi med tistimi, ki so se z neželenimi področji nakopičene maščobe spopadli s pomočjo prehranskih sprememb in tako celo shujšali, žal pa ne tam, kjer bi si želeli. Injekcijska lipoliza je poseben postopek, saj vam omogoči, da se sami odločite, katere maščobne obloge naj se poslovijo. Z drugimi besedami – ta terapija vam pomaga znebiti se maščobnih oblog, ki so odporne tako na dieto kot na telovadbo. In to ne le začasno, pač pa za vedno!

Ta oblika zdravljenja torej ponuja idealni dodatek pravilni prehrani in redni telesni dejavnosti. Z njo se lahko znebite manjših ali srednje obsežnih maščobnih oblog. S pomočjo injekcijske lipolize lahko izboljšamo rezultate po liposukciji, dodatno odstranimo manjše maščobne obloge, zgladimo stopničke, bunčice in vdolbinice. Z uporabo pravilne tehnike injiciranja lahko dosežemo tudi dobre rezultate pri celulitu, saj ko se maščobne celice raztopijo, se skrči tudi koža, njena površina pa postane bolj gladka in napeta.

Področja, ki so primerna za zdravljenje z injekcijsko lipolizo

Injekcijska lipoliza je idealna za odpravljanje manjših, jasno omejenih področij maščobe:
Glava in vrat:

 • podbradek
 • lica
 • maščobni mešički pod očmi
 • vrat

Telo:

 • nadlakti
 • trebuh
 • dojke (pri moških)
 • boki
 • “ljubezenski ročaji” – maščoba na bokih pri moških
 • stegna – zunanja in notranja stran
 • zadnjica
 • “jahalne hlače”
 • “zamaščena” kolena
 • hrbet
 • celulit

Lipomi

Injekcijska lipoliza ni primerna, da bi z njo poskušali shujšati na splošno oz. zdraviti debelost. Vendar pa je tudi pri debelosti injekcijska lipoliza lahko uspešna kot pomožna metoda, poleg ustrezne prehrane in telesne dejavnosti, za odpravljanje težav na manjših specifičnih področjih telesa. Injekcijske lipolize ne opravljamo pri otrocih, nosečnicah in doječih materah ter pri ljudeh z nekaterimi redkimi boleznimi.

Kolikokrat je treba ponoviti lipolizo?

Injekcijska lipoliza je terapija, ki jo izvaja zdravnik. Pred terapijo se z zdravnikom pogovorite o svojih željah in pričakovanjih ter predvidenem uspehu. Zdravnik ugotovi, ali je postopek za vas primeren in priporočljiv ter vam ustrezno svetuje.

Prvo terapijo lahko opravite že ob prvem obisku. V tretirano področje se z več manjšimi vbodi vbrizga zdravilo, ki topi maščobo. Večina pacientov postopek opiše kot nekoliko neprijeten, ne pa izrazito boleč. Kožo na mestu vbodov lahko tudi predhodno anesteziramo z anestetično kremo. Že v naslednji uri po injekcijski lipolizi pride do začetne reakcije v smislu rdečine, otekline, srbečice in občutka toplote. Večina pacientov jo opiše kot zmerne intenzitete in ni tako moteča, da zaradi nje ne bi mogli delati. Reakcija se v naslednjem dnevu stopnjuje, pod kožo se pojavijo zatrdline. Reakcija se nato umirja. Podkožne zatrdline se dokončno raztopijo po največ 8 tednih. Končni rezultat lipolize ne vključuje le raztopljene maščobe, pač pa tudi bolj napeto kožo zaradi nove sinteze kolagena. Ta učinek je postopen in se pokaže v naslednjih 6 mesecih.

Praviloma so za vsako področje potrebne 2-4 terapije vsakih 4-8 tednov, da uspešno dosežemo zastavljeni cilj. Več kot 80 % pacientov je po 2-3 terapijah z razultatom zelo zadovoljnih.

Ali lahko s pomočjo lipolize shujšamo?

Lipoliza ni namenjena zmanjševanju prevelike telesne teže. Z lipolizo se lahko znebimo nezaželenih trodvratnih maščobnih oblog na določenem področju, npr. podbradka, maščobe na stegnih, trebuhu ali nadlakteh.

Ali se z lipolizo trajno odstrani maščoba? Kako dolgo trajajo rezultati terapije?

Kolikor je do sedaj znanega, se raztopljene maščobne celice ne obnovijo. To pomeni, da maščobne obloge trajno odpravimo. Če se po posegu ne zredimo, bi moral tudi uspeh lipolize ostati stalen.

Katere so prednosti injekcijske lipolize?

Z injekcijsko lipolizo dosežemo trajno zmanjšanje maščobnih oblog, zlasti na mestih, ki jih ne moremo zmanjšati z dieto ali telovadbo. Zdravljenje ni povezano z velikimi neprijetnostmi ali dolgim okrevanjem in je razmeroma hitro. Pacienti ne potrebujejo zapletene predpriprave ali oskrbe po posegu. Bolniške odsotnosti ne potrebujejo, razen morda če se zdravljenje opravi na obrazu.

Kako naj se odločim, ali je zame primernejša injekcijska lipoliza ali liposukcija?

Dolga leta je bila liposukcija edini način odstranjevanja nakopičene maščobe. Zdaj je z injekcijsko lipolizo možno odstraniti manjše skupke maščobe z minimalnim poseganjem v telo in z minimalnim stresom za telo. Glavna razlika je v tem, da je injekcijska lipoliza neoperacijska/nekirurška metoda zdravljenja, medtem ko je liposukcija kirurški poseg. Z liposukcijo se lahko v enem posegu odstrani veliko količino maščevja. Injekcijska lipoliza pomeni počasnejšo spremembo telesne oblike, tako da se lahko pacienti počasi, tekom več mesecev, navadijo svoje nove podobe. Injekcijska lipoliza je tudi idealna metoda terapije po liposukciji za odstranitev morebitne preostale maščobe in učvrstitve okolišnje kože.

Koliko terapij z injekcijsko lipolizo je potrebnih?

Običajno opravimo 2-4 terapije v 4-8-tedenskih intervalih.

Ali injekcijska lipoliza boli?

 Podkožje, kamor injiciramo zdravilo pri injekcijski lipolizi, je slabo oživčeno, zato injekcije niso zelo boleče. Pacienti občutijo, ko igla kožo prebode, v prvih dveh urah pa blag do zmeren občutek srbenja in pečenja. Samo 4 % bolnikov potrebuje tablete proti bolečinam prvo noč po terapiji.

Kakšna so tveganja injekcijske lipolize?

Takoj po zdravljenju se lahko pojavi oteklina, občutljivost na dotik ter rdečina in/ali srbenje, kar lahko traja 2-4 dni. Pojavijo se lahko zatrdline pod kožo, ki izginejo v naslednjih 2-6 tednih. Na splošno ima terapija malo neželenih učinkov. Injekcijska lipoliza ni primerna za mladostnike in otroke, nosečnice in doječe matere ter pri nerakterih redkih hudih boleznih.

PREJ IN POTEM SLIKE

 

 

 

Bi želeli posvet z našimi strokovnjaki?

Naročite se na posvet