Ksantelazme

Ksantelazme

Ksantelazme, z latinskim izrazom xanthelasma palpebrarum, so pogosta kožna sprememba na očesnih vekah. Ksantelazme pomenijo maščobne obloge v koži, zaradi česar so rumenkaste barve. Ksantelazme se pogosteje pojavljajo pri kadilcih in so lahko povezane s povišano vrednostjo maščob v krvi.
Ksantelazme niso zdravju nevarne, so pa estetsko moteče rumene obloge okoli oči. Včasih je bila edina možnost operacija z izrezanjem kože, zdaj pa imamo možnost, da jih odstranimo z laserjem, brez rezanja in šivanja. Poseg poteka v lokalni anesteziji, ambulantno, pacient ne potrebuje posebne priprave.

Odvisno od velikosti sprememb lahko odstranimo vse naenkrat ali pa poseg opravimo najprej na enem očesu, čez nekaj tednov pa še na drugem. Po posegu, ki traja okrog pol ure, ostane na mestu predhodnih ksantelazem oziroma rumenih oblog plitva rana, podobna opeklini, ki se zaceli v tednu ali dveh. Po laserski odstranitvi ksantelazem svetujemo pokrivanje do zacelitve in ustrezno kremo za boljše celjenje.

Po posegu pacient ni oviran in lahko normalno opravlja vsakdanja opravila. Prve tri dni po posegu je lahko okrog oči oteklina, ki je praviloma blaga in prehodna.

 

ksantalazme

Bi želeli posvet z našimi strokovnjaki?

Naročite se na posvet