Dermatologija – odstranitev znamenj

Odstranitev znamenj in dermatoskopski pregledi

Epidemiološki podatki zadnjih dveh desetletij kažejo na znaten porast malignih obolenj kože. Skrb zbujajoča je predvsem naraščajoča incidenca melanoma, oblike kožnega raka, ki ima izrazito malo terapevtskih možnosti v napredovani oziroma metastatski obliki. Hitro prepoznavanje melanoma in kirurška ekscizija ostajata že vrsto let edini učinkoviti način zdravljenja te oblike kožnega raka. Preglede in odstranitev znamenj opravimo z dermatoskopijo in določimo njihovo nadaljnjo obravnavo.

Vsakdo ima na koži nekaj večjih ali manjših temnih lis ali bunčic, ki jih imenujemo “znamenja”. Običajno so to benigne tvorbe melanocitov, kožnih celic, ki izdelujejo pigment. Če so znamenja majhna in se bistveno ne spreminjajo, gre najverjetneje zgolj za kozmetsko, nepomembno spremembo. Večja, nepravilna, novonastala, spreminjajoča se “znamenja” pa lahko pomenijo melanom.

Melanom, imenovan tudi »črni kožni rak«, je najnevarnejši med vsemi kožnimi tumorji. Če ga ne prepoznamo in zdravimo dovolj zgodaj, se lahko konča s smrtjo. Pojavnost melanoma tako pri nas kot drugje po svetu strmo narašča in se približno vsakih 10 let podvoji. V zadnjih letih v Sloveniji letno odkrijemo okrog 600 primerov melanoma. Zahvaljujoč dermatoskopiji, ki jo izvajajo dermatologi, je večina primerov odkritih v zgodnji fazi, ko je melanom odlično ozdravljiv.

Odstranjevanje pigmentnih znamenj in izrastkov

Marsikdo opazi moteče izrastke na vratu, trupu, pod pazduhami in tudi na obrazu. Vsekakor jih je dobro pokazati svojemu zdravniku ali dermatologu in razmisliti o njihovi odstranitvi. Poznamo več vrst izrastkov in vsak potrebuje natančno diagnozo. Ločiti je treba med nevarnimi izrastki in spremembami ter nenevarnimi, zgolj estetsko motečimi. Nevarne izrastke, kot so npr. atipični melanocitni nevusi, diagnosticira osebni zdravnik ali po njegovi presoji specialist dermatolog. Te lahko odstranimo samo na operativni način, pri tem pa je potreben tudi histološki pregled. Na srečo ima večina ljudi mnogo številčnejše nenevarne – t. i. benigne izrastke, kot so pecljati fibromi, ki se pogosto pojavljajo na vratu in pazduhah, t. i. starostne  bradavice in lise, hiperplastične lojnice ipd., ki jih v estetski dermatologiji uspešno odstranjujemo z različnimi postopki. Sodobna dermatološka diagnostika in nekirurški načini omogočajo odstranitev znamenj ter pripomorejo k lepšemu videzu in boljšemu zdravju kože.

Zdravljenje bolezni kože

Tekom življenja se skoraj vsak človek sreča z obolenjem ali drugo bolj ali manj motečo spremembo kože. Koža je namreč največji funkcijski organ človeka, zato se na njej pojavljajo številne bolezni.  Pogosto, zlasti pa pri odkrivanju rakavih obolenj kože, so izjemnega pomena preventivni pregledi pri dermatologu. Spekter kožnih obolenj je izjemno širok, pogostost kožnih obolenj strmo narašča, zlasti  alergijska in maligna obolenja kože. Pravočasni pregledi in ustrezno zdravljenje lahko pomembno prispevajo k vašemu zdravju in dobremu počutju.

Obravnava bolnika v dermatologiji se zlasti v zadnjem desetletju izrazito spreminja. Ob pregledu in pogovoru s pacientom so marsikdaj zelo pomembni rezultati diagnostičnih preiskav. Med preiskavami  zavzema prvo mesto histološki pregled, ko dermatopatohistolog pod mikroskopom pregleda oboleli delček kože in na podlagi mikroskopske slike poda diagnozo. Velikokrat diagnozo in tudi prognozo bolezni  ugotavljamo z različnimi laboratorijskimi preiskavami. Ob sumu na alergijski izvor bolezni za potrebe svetovanja bolniku opravimo različne alergiološke teste, kot so: vbodno ali PRICK testiranje, krpične ali epikutane teste, meritve alergijskih protiteles v krvi (IgE). V diagnostiki kožnega raka se praktično vedno poslužujemo dermatoskopije, ki omogoči pregled sumljivega znamenja s pomočjo povečave in pregleda notranjih struktur v znamenju.

Izpadanje las in plešavost

Izpadanje las je zelo pogosto stanje, ki pacientu predstavlja velik problem in povzroča zaskrbljenost. Medicinski izraz za izpad las je alopecija, pri kateri pacienti opazijo bodisi izpadanje las, slabšo kvaliteto las, tanjšanje las in gola področja na lasišču. Izpadanje las je posledica zmanjšane stopnje rasti las, lomljenja lasnega stebla ter sprememb debelih las, terminalnih las v drobne, velusne lase. Alopecija je lahko omejena na manjša področja ali pa se izrazi na celem lasišču. Vzrokov za izpadanje las je veliko. Čeprav je postavitev natančne diagnoze izpadanja las včasih zelo težka, lahko dermatolog s pomočjo podatkov o vzrokih in poteku izpadanja las ter s pregledom lasišča ugotovi vzrok in začne z zdravljenjem. Pomembno je vedeti, da je zdravljenje bolezni lasišča in izpadanja las dolgotrajno in včasih traja več mesecev, da opazimo izboljšanje.

Krčne žile

Kronična bolezen ven se začne zelo neopazno, zato je na začetku pogosto ne moremo zaznati. Nanjo vplivajo mnogi vzroki, od starosti, dednosti, sedečega ali stoječega dela do telesne višine. Pomembno je, da kronično bolezen ven pravočasno opazimo in začnemo ustrezno zdraviti. Med najpogostejše postopke zdravljenja bolezni sodi sklerozacija krčnih žil, s katero odstranimo razširjene vene z vbrizgavanjem posebne tekočine, ki povzroči vnetje stene ven. Te se sprva zaprejo in nato postopoma odstranijo s pomočjo limfnega obtoka, ki se nahaja v koži.

Kdo ima največje tveganje za razvoj kožnega raka?

Spremljanje kožnih znamenj s sistemom FotoFinder še posebej priporočamo v naslednjih primerih:

 • če ste svetlopolti in vas sonce hitro opeče;
 • če imate na koži veliko znamenj (več kot 50);
 • če je imel kdo od vaših bližnjih sorodnikov kožnega raka;
 • če ste že kdaj imeli melanom;
 • če imate eno ali več zelo velikih znamenj;
 • če se vaša kožna znamenja spreminjajo;
 • če ste imeli v otroštvu ali mladosti hude sončne opekline.

Kožna znamenja – pregledovanje

Pri pregledovanju znamenj spoštujemo pravilo A-B-C-D-E,  ki nam pomaga prepoznati znamenja, ki bi lahko bila nevarna. V primeru, da opažate na koži znamenje, ki ustreza spodaj opisanim pravilom (zlasti več alinejam), ne odlašajte in ga pokažite zdravniku.

 • A (asimetrija): nesimetričnost.
 • B (border): nepravilen, neenakomeren rob.
 • C (color): nepravilna barva, več različnih barv.
 • D (diameter): premer večji od 6 mm.
 • E (evolution): spreminjanje kožnega znamenja.

Niste prepričani ali imate kožna znamenja na predelih, ki jih težko pregledujete? Naročite se na pregled pri naši zdravnici specialistki dermatologije z dolgoletnimi izkušnjami v dermatoskopiji in dermatoonkologiji.

Bi želeli posvet z našimi strokovnjaki?

Naročite se na posvet

Bi želeli posvet z našimi strokovnjaki?

Naročite se na posvet