Korekcija sramnih ustnic (Labioplastika)

Veliko žensk ima težave z izgledom zunanjega spolovila. V večini primerov gre za prekomerno velike ali povešene male sramne ustnice, ki jih sicer prekrivajo velike sramne ustnice. Spremembe sramnih ustnic se večinoma pojavijo po porodih, lahko pa so posledica drugih hormonskih sprememb v telesu, spolnih odnosov, staranja ali pa se pojavijo v povezavi z dednostjo. Takšne sramne ustnice lahko žensko motijo zaradi izgleda ali pa jo ovirajo pri športnih aktivnostih (npr. kolesarjenju) in spolnih odnosih.

Kako poteka postopek?

Korekcija sramnih ustnic se v večini primerov opravi v lokalni anesteziji; tako je celoten poseg neboleč. Kirurg pri pregledu in pogovoru s pacientko ugotovi, kakšne sramne ustnice si pacientka želi in kaj jo moti. Nato z različnimi kirurškimi tehnikami napravi korekcijo sramnih ustnic, pri čemer uporabi absorbilne kožne šive, ki jih ni potrebno odstranjevati. Brazgotine, ki nastanejo pri posegu, so večinoma skrite in kasneje skorajda neopazne. Sicer pa je vidnost in izgled brazgotine vezana na kakovost celjenja posameznikovega tkiva.

Po posegu

Po posegu se lahko odpeljete domov sami. Lokalni anestetik ima učinek do 1,5 ure po posegu., nato se lahko pojavi blažja bolečina operiranega področja. Priporočljivo je, da vzamete analgetik (npr. Lekadol®, Naklofen®). V kolikor bi bolečina vztrajala ali se stopnjevala kljub analgetikom, svetujemo ponovni pregled.

Svetujemo redne preveze na dva dni pri osebnem zdravniku in dobro skrb za osebno higieno. Tuširati se lahko začnete drugi pooperativni dan, a brez drgnjenja. Na hlačkah lahko imate nameščen higienski vložek. Po dveh tednih lahko ponovno opravljate vse športnim aktivnostim, vsaj štiri tedne po posegu pa se svetuje izogibanje spolnih odnosov.

Stranski učinki in možni zapleti

Če ste na lokalni anestetik alergični, se lahko ob vbrizganju pojavijo stranski učinki (npr. rdečica ali srbečica). Zdravnika pred posegom opozorite na vaše alergije in zdravila, ki jih jemljete. Zdravila, ki redčijo kri (npr. Aspirin® in Marevan®), namreč povečajo možnosti krvavitve ob in po posegu. O ukinitvi zdravil ali nadomestnem zdravljenju se pogovorite s kirurgom ali osebnim zdravnikom. Načeloma se priporoča, da zdravila Aspirin® ne jemljete vsaj en teden pred posegom. Prav tako ne uživajte hranil, ki bi lahko zmanjšala strjevanje krvi (npr. česen).

Po posegu lahko pride do zapletov, ki so poznani pri vseh kirurških posegih, tj. krvavitev, hematom (modrica), okužba rane, razprtje (dehiscenca) rane itd.

Bi želeli posvet z našimi strokovnjaki?

Naročite se na posvet