Hialuronska kislina – telesu lastni humektant, brez katerega ne moremo

Dandanes je fizični izgled zelo pomemben in pritisk, da smo videti najbolje, kot smo le lahko, je velik. Na srečo obstajamo centri za kozmetične posege, kakršen je tudi Estetika Medart, ki skrbimo, da po svetu vedno lahko stopate pokončno, ponosni na svoj videz, svoj obraz in svojo postavo.

V centru Estetika Medart izvajamo številne lepotne posege, s katerimi poskrbimo, da ste videti najbolje, kot ste lahko. Ti posegi vključujejo glajenje gubic, odstranjevanje odmrlih kožnih celic, pod katerimi se skriva sijoča, »sveža« plast kože, odprava celulita, odstranjevanje dlak, preprečevanje prekomernega potenja, lifting obraza, zaradi česar je koža bolj napeta, korekcija očesnih vek ter celo terapija proti neestetskim in poleg tega tudi bolečim oziroma zdravju nevarnim pojavom, kot so na primer krčne žile in kožne spremembe. Eno od pomembnih področij, s katerimi se ukvarjamo, je nega in korekcija obraza, saj je ta naš prvi stik z zunanjim svetom in verjamemo, da je potrebno zanj maksimalno poskrbeti, da pridejo do izraza naše najlepše lastnosti.

Ko se staramo, opažamo, da koža na našem obrazu ni več tako prožna in polna, kot je bila. Pojavijo se gube, pride do izsuševanja, naš obraz je videti čedalje bolj mlahavo. Eden od razlogov, da do tega prihaja, je, da telo počasi zmanjšuje svojo proizvodnjo zelo pomembnega gradnika, imenovanega hialuronska kislina. Zdrava oseba, ki tehta približno 70 kilogramov, ima v svojem sistemu približno 15 gramov hialuronske kisline. Telo vsak dan uniči in nanovo proizvede tretjino vse hialuronske kisline v telesu, s starostjo pa koncentracije hialuronske kisline v telesu postajajo čedalje manjše.

Hialuronska kislina v telesu igra več pomembnih vlog. Poleg tega, da je pomembna sestavina vezivnih tkiv, pomaga tudi pri zaščiti in izolaciji delov telesa pred škodljivimi vplivi.

Ker je polovica vse hialuronske kisline v telesu prisotna ravno v koži, ni nenavadno, da se spremembe s staranjem najprej začnejo poznati na tem največjem človeškem organu. Kje v telesu pa še najdemo hialuronsko kislino?

Hialuronska kislina

V hrustancu in kosteh. Še posebej velike koncentracije so v hrustancu, kakršen se pojavlja na primer na konici nosu in na koncu dolgih kosti, kjer lahko pride do upogibanja, pa tudi okrog sapnika. Tako kosti kot hrustanec lahko svojo funkcijo mnogo bolje opravljajo, če vsebujejo zadostne koncentracije hialuronske kisline.

V sinovialni tekočini. Tej pogosto rečemo kar motorno olje telesa, saj izboljšuje našo fleksibilnost. Samo, če je hialuronska kislina v njej prisotna v zadostnih količinah, lahko opravlja svojo funkcijo – to je prenašanje hranilnih snovi do sklepov in hrustanca ter odnašanje odpadnih snovi. Sinovialna tekočina okrog kosti in sklepov te tudi ščiti pred tresljaji vsakodnevnega gibanja.

V lasnih mešičkih in tkivu lasišča. Lepi lasje so posledica visoke vsebnosti hialuronske kisline v tkivu lasišča in v lasnih mešičkih. Zadostna koncentracija hialuronske kisline namreč lasišče navlaži in nahrani v vseh plasteh.

V ustnicah. V ustnicah je prisotno vezivno tkivo, ki vsebuje velike količine kolagena in tudi hialuronsko kislino. Glavni namen kolagena v ustnicah je, da zaradi njega koža ostaja čvrsta, mladostna in napeta, hialuronska kislina, ki zadržuje vlago, pa ohranja kožo navlaženo. Ta zadostna količina vlažnosti se pozna v obliki čvrstih in polnih ustnic.

V očesnih zrklih. Očesna zrkla so še ena izmed »lokacij« v telesu, kjer so koncentracije hialuronske kisline precej visoke. Naloga hialuronske kisline v očesnih zrklih je blaženje tresljajev in prenašanje hranilnih snovi v očesi.

V tkivih dlesni. Zadostne količine hialuronske kisline so nujna za zdrave dlesni – vezivno tkivo dlesni je namreč v veliki meri izgrajeno ravno iz hialuronske kisline, ki hrani in vlaži dlesni.

Ko pride do pomanjkanja hialuronske kisline v človeškem telesu, na pomoč priskoči sodobna medicina. Ker je hialuronska kislina naravno prisotna v človeškem telesu, jo veliko uporabljamo tudi v medicini. Še posebej pogosta je uporaba hialuronske kisline v obliki dermalnih polnil v kozmetični medicini, saj pomaga odpravljati drobne nepravilnosti na obrazu. Hialuronske kisline ne imenujemo brez razloga »fontana mladosti«, saj poskrbi za svež in mladosten videz.

Hialuronska kislina, uporabljena v estetskih posegih, pomaga pri:

  • odpravljanju gubic na obrazu (okrog oči, na čelu, v kotičkih ustnic)
  • izoblikovanju bolj simetričnega obraza (nekatere dele lahko zapolnimo in s tem poskrbimo za lepšo obliko in večjo simetričnost – običajno hilauronsko kislino v ta namen vbrizgavamo v nosni koren in lica)
  • povečanju ustnic
  • spremembi oblike ustnic
  • zmanjšanju videza podočnjakov

V medicini pa jo uporabljamo tudi za odpravljanje nekaterih zdravstvenih težav, predvsem za zdravljenje bolečih sklepov. Dokaj visoke koncentracije hialuronske kisline se sama po sebi nahajajo v hrustančni medceličnini in sklepni tekočini. Ko zaradi pritiska na sklep pride do obrabe, so potrebne dodatne injekcije hialuronske kisline, ki »podmaže« sklep in poskrbi, da proces obrabe poteka počasneje, kot bi sicer.

Hialuronska kislina je pomemben del naših tretmajev, s katerimi koži vračamo prožnost in gladkost. V Estetiki Medart smo visoko usposobljeni za nadomeščanje izgubljene hialuronske kisline v koži, s čimer poskrbimo za hidracijo in privlačen, svež videz. Primite telefon v roke ali obiščite našo spletno stran in se še danes naročite na posvet z našimi strokovnjaki.